Uusimmat
Kävijöitä
Tänään: 8339

Sarpaneva Timo

Timo Sarpaneva (1926–2006) on maailman tunnetuimpia lasitaiteilijoita ja satumaisen uran tehnyt muotoilija, jonka mittava tuotanto lumosi muotoilupiirit ja kodinsisustajat. Hänen ja Tapio Wirkkalan johdolla Suomen 1950- ja 1960-luvun muotoilijoiden "kultakaartia" vietiin ympäri maailman ja luotiin käsite Finnish Design. Sarpanevan Milanon triennaalissa 1954 Grand Prix'llä palkittu maljakko valittiin amerikkalaisessa House Beautiful -lehdessä "maailman kauneimmaksi esineeksi". Lasi olikin ehkä Sarpanevan omin materiaali, mutta hänen muotoilutyönsä kattoi myös muut materiaalit tekstiilistä teräkseen.

Timo Tapani Sarpaneva (31. lokakuuta 1926 Helsinki – 6. lokakuuta 2006 Helsinki) oli kansainvälisesti arvostettu suomalainen taiteilija ja professori, joka on ennen kaikkea tunnettu taideteollisesta muotoilusta. Hänen mielimateriaalejaan olivat lasi ja metalli, mutta käytössä olivat myös muun muassa posliini, puu ja tekstiili.

”Timon taiteilijan ura on joka suhteessa harvinaisen mittava – ajassakin laskettuna – se ulottuu seitsemälle vuosikymmenelle. Hänet on palkittu huomattavilla kansainvälisillä tunnustuksilla ja huomionosoituksilla. Kolmasti hänet palkittiin Milanon Triennaleissa Grand Prix'llä ja vuonna 1954 Amerikkalainen House Beautiful-lehti valitsi hänen ”Orkidea” -lasiteoksensa maailman kauneimmaksi esineeksi. Tänä päivänä mm. ”Kajakki”, ”Orkidea” ja ”Kyynel” -kokoelman teokset ovat himoittuja harvinaisuuksia, joista kansainvälisissä huutokaupoissa maksetaan huippuhintoja. Lasiteos ”Kajakki” mainitaan Guinnesin Suuressa Ennätyskirjassa 1991, se on kautta aikojen kallein modernin lasitaiteen teos.

 

Timo Sarpanevan merkittävimmät tunnustukset

1958 Suomen Leijonan ritarikunnan Pro Finlandia-mitali
1963 Honorary Royal Designer for Industry, Royal Society of Arts, Lontoo
1967 Kunniatohtori, Royal College of Arts, Lontoo
1975 Suomen Leijonan Ritarikunnan komentajamerkki
1976 Professorin arvonimi
1981 Kunniajäsen, Teollisuustaiteen liitto Ornamo
1958 Akateemikko H.C. Academia de Diseno University of Mexico City
1993 Kunniatohtori, Taideteollinen korkeakoulu, Helsinki
1994 Dannebrogin Ritarikunnan ensimmäisen luokan komentajamerkki, Tanska
1995 Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan komentajamerkki

Timo Sarpanevan töitä on yli kolmessakymmenessä museossa eri maanosissa.