Uusimmat
Kävijöitä
Tänään: 8625

Franck Kaj

FRANCK, KAJ

s. 1911 Viipuri - k. 1989

Työskenteli Arabiassa: 1945-61

Kaj Gabriel Franck oli sekä suunnittelijana ja taiteellisena johtajana teollisuuden palveluksessa (Arabia ja Nuutajärven Lasi, nykyään osa Iittala-ryhmää) että opettajana Taideteollisessa oppilaitoksessa "suomalaisen muotoilun omatunto". Toimivuus ja yhteensopivuus olivat hänen pelkistettyjen käyttöesineittensä lähtökohta ja usein väri niiden riittävä koriste. Hänen kansainvälisesti tunnetuimpia esineitään ovat modernin muotoilun klassikoiksi muodostuneet Kilta ja Teema-astiat (Arabia) sekä Kartio-lasit (Iittala). Uniikkilasi ja -keramiikka tarjosivat vastapainoa sarjatuotannolle.

Nuutajärven lasimuseo, Prykäri, on esimerkki hänen laajasta näyttelysuunnittelustaan.

Palkintoja mm. Milanon triennaalit: kultamitali (1951), diplome d'honneur (1954) ja grand prix (1957) , Compasso d'Oro (1957), Lunning-palkinto, Valtion taideteollisuuspalkinto, Kultamitallia Sacramento.

Töitä mm. seuraavissa kokoelmissa: Victoria and Albert Museum, Stedelijk Museum, Musée des Arts Decoratifs, Museum of Modern Art, Corning Glass Museum, Cooper-Hewitt Museum, Suomen Lasimuseo, Arabian museo, Iittalan museo ja Nuutajärven museo.